Czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie?
Czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie? Dynia kojarzy mi się z jesienią, ze zbieraniem plonów i przygotowaniem do zimy. Wtedy wszyscy bardzo ochoczo gotują różne potrawy z dyni. Nie ukrywam, że we wrześniu dynia też królowała w mojej kuchni. Na szczęście udało mi się w nienaruszonym stanie zachować kilka egzemplarzy w mojej domowej piwniczce (co niektórzy powiedzieliby, że w domowej winniczce, ale to już opowieść na innego posta).
Czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie?
Korzystając z „uroków” przeziębienia i przebywania na zwolnieniu lekarskim, postanowiłam nadrobić zaległości kulinarne. W końcu jak długo można jeść zupę pomidorową czy ryż z warzywami? Postanowiłam uatrakcyjnić nam trochę menu i wybrałam się na wycieczkę do piwnicy.
Pokonując stopnie w dół, chłodne powietrze, liczne pająki i postękiwania pieca do centralnego ogrzewania, dotarłam do miejsca, w którym przechowywane są dynie i zgromadzone z własnego ogrodu warzywka. Dynia uchowała się w stanie idealnym. Okaz był całkiem dorodny, więc przytaszczyłam go do kuchni. Umyłam i pokroiłam. Część trafiła do zamrażarki – będzie na jakieś dyniowe, obiadowe fantazje, a druga część posłużyła mi za podstawę do zupy dyniowej.
Zupa dyniowa – przepis
Składniki:
Warzywa kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą trochę ponad warzywa. Zupa musi pozostać gęsta. Kiedy zacznie się gotować dodajemy przyprawy do smaku – wedle uznania. My nie lubimy zup zbyt słonych, za to preferujemy te ostrzejsze – dlatego właśnie w ten sposób doprawiam moją zupę dyniową. Dolewam dwie łyżki oliwy z oliwek. Kiedy warzywa będą miękkie, blenduję je na zupę krem.
Zupę można podawać z grzankami, kuleczkami ptysiowymi, makaronem, ryżem – z czym dusza zapragnie. My preferujemy wersję bez niczego, co najwyżej posypaną zieloną pietruszką.
Smacznego!
No i teraz najważniejsze! Chciałabym odpowiedzieć, na pytanie zadane na początku tego wpisu: czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie?
Oczywiście, że tak! Przede wszystkim sama dynia, jak i pozostałe warzywa, zawiera dużo witamin i minerałów. Dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy. Dodatek przypaw takich jak kurkuma i chili, zwiększają jeszcze dobroczynne działanie zupy dyniowej. Kurkuma działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy i bakterie. Chili nie dość, że wzmacnia działanie kurkumy, to jeszcze działa przeciwzapalnie i rozgrzewa nas od środka. Imbir działa również przeciwzapalnie i jest doskonałym lekiem na przeziębienie. Warto dodać, że cała zupa jest niskokaloryczna, a w dodatku w 100% wegetariańska. Mogą ją jeść spokojnie osoby na diecie.
Każda gorąca zupa jest chyba dobra na przeziębienie, począwszy od królowej zup, czyli rosołu
Raz w życiu zdarzyło mi się skosztować zupy dyniowej i o ile dobrze pamiętam, to smakowała całkiem przyjemnie. 😉
Pewnie że tak! I jaka jest smaczna 🙂
Uwielbiam ją! Mam ostatnią, zamrożoną paczkę dyni w lodówce 🙂