Czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie?

czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie?

Czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie? Dynia kojarzy mi się z jesienią, ze zbieraniem plonów i przygotowaniem do zimy. Wtedy wszyscy bardzo ochoczo gotują różne potrawy z dyni. Nie ukrywam, że we wrześniu dynia też królowała w mojej kuchni. Na szczęście udało mi się w nienaruszonym stanie zachować kilka egzemplarzy w mojej domowej piwniczce (co niektórzy powiedzieliby, że w domowej winniczce, ale to już opowieść na innego posta).

Czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie?

Korzystając z „uroków” przeziębienia i przebywania na zwolnieniu lekarskim, postanowiłam nadrobić zaległości kulinarne. W końcu jak długo można jeść zupę pomidorową czy ryż z warzywami? Postanowiłam uatrakcyjnić nam trochę menu i wybrałam się na wycieczkę do piwnicy.

Pokonując stopnie w dół, chłodne powietrze, liczne pająki i postękiwania pieca do centralnego ogrzewania, dotarłam do miejsca, w którym przechowywane są dynie i zgromadzone z własnego ogrodu warzywka. Dynia uchowała się w stanie idealnym. Okaz był całkiem dorodny, więc przytaszczyłam go do kuchni. Umyłam i pokroiłam. Część trafiła do zamrażarki – będzie na jakieś dyniowe, obiadowe fantazje, a druga część posłużyła mi za podstawę do zupy dyniowej.

Zupa dyniowa – przepis

Składniki:

  • – pół dyni (jeśli jest mała, może być cała)
  • – jedna, duża marchewka
  • – jedna mała pietruszka
  • – kawałek selera
  • – jeden batat
  • – 4 średnie ziemniaki
  • – jedna duża cebula
  • – dwa ząbki czosnku
  • – przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili, imbir
  • – dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Warzywa kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą trochę ponad warzywa. Zupa musi pozostać gęsta. Kiedy zacznie się gotować dodajemy przyprawy do smaku – wedle uznania. My nie lubimy zup zbyt słonych, za to preferujemy te ostrzejsze – dlatego właśnie w ten sposób doprawiam moją zupę dyniową. Dolewam dwie łyżki oliwy z oliwek. Kiedy warzywa będą miękkie, blenduję je na zupę krem.

    Zupę można podawać z grzankami, kuleczkami ptysiowymi, makaronem, ryżem – z czym dusza zapragnie. My preferujemy wersję bez niczego, co najwyżej posypaną zieloną pietruszką.

    Smacznego!

    No i teraz najważniejsze! Chciałabym odpowiedzieć, na pytanie zadane na początku tego wpisu: czy zupa dyniowa to dobry sposób na zimowe przeziębienie?

    Oczywiście, że tak! Przede wszystkim sama dynia, jak i pozostałe warzywa, zawiera dużo witamin i minerałów. Dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy. Dodatek przypaw takich jak kurkuma i chili, zwiększają jeszcze dobroczynne działanie zupy dyniowej. Kurkuma działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy i bakterie. Chili nie dość, że wzmacnia działanie kurkumy, to jeszcze działa przeciwzapalnie i rozgrzewa nas od środka. Imbir działa również przeciwzapalnie i jest doskonałym lekiem na przeziębienie. Warto dodać, że cała zupa jest niskokaloryczna, a w dodatku w 100% wegetariańska. Mogą ją jeść spokojnie osoby na diecie.

    Komentarzy: 4

    1. Młodzi na Dorobku 2 marca 2018 o 11:47

      Każda gorąca zupa jest chyba dobra na przeziębienie, począwszy od królowej zup, czyli rosołu

    2. damian 2 marca 2018 o 12:29

      Raz w życiu zdarzyło mi się skosztować zupy dyniowej i o ile dobrze pamiętam, to smakowała całkiem przyjemnie. 😉

    3. blogierka 18 maja 2018 o 01:10

      Pewnie że tak! I jaka jest smaczna 🙂

      • Paulina 18 maja 2018 o 08:59

        Uwielbiam ją! Mam ostatnią, zamrożoną paczkę dyni w lodówce 🙂

    Pozostaw komentarz