Kolorowe, pieczone warzywa

kolorowe, pieczone warzywa

Planowałam w tym tygodniu przygotować do jedzenia coś mocno warzywnego. Miałam na stanie trochę warzyw i od jakiegoś czasu myślałam coby tu dobrego przygotować. Padło na zapiekankę warzywną z dodatkiem kaszy jaglanej. Niebo w gębie. Właściwie przejrzałam kilka przepisów internetowych i żaden nie zachwycił mnie jakoś szczególnie, więc jak to ze mną bywa stworzyłam własną kompozycję eksperymentalną i wyszła bardzo dobrze.

Kolorowe, pieczone warzywa

Składniki:

  • – 2 średniej wielkości bataty
  • – 1 duża marchewka
  • – 1 papryka
  • – 3 cebule
  • – kilka garści szpinaku
  • – 1 burak
  • – pieprz
  • – sól
  • – oregano
  • – bazylia
  • – oliwa z oliwek
  • – szklanka kaszy jaglanej
  • – 2 szklanki wody
  • – garnek
  • – naczynie żaroodporne
  • Wykonanie

    Warzywa, które tego wymagają należy obrać ze skórki i pokroić w talarki lub kostkę.
    Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Wrzucać do niego warstwami warzywa.
    Co dwie, trzy warstwy posolić, popieprzyć, posypać oregano i bazylią.
    Ostatnią warstwę polać trochę oliwą. Trudno jest mi podać konkretną ilość, bo stosuję metodę ,,na oko”.
    Zamknąć naczynie żaroodporne i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na temperaturę około 180 stopni Celsjusza.
    Kiedy piekarnik się rozgrzeje zacząć odliczać czas pieczenia około 1 godziny.

    Przepłukać kaszę jaglaną wrzątkiem. Następnie wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody. Lekko osolić. Gotować około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.

    Kiedy warzywa się upieką, nakładać na talerze kaszę jaglaną, a na nią pieczone warzywa.

    Smacznego!

    Danie zniknęło w tak ekspresowym tempie, że zdążyłam zrobić mu tylko jedno zdjęcie. W naczyniu żaroodpornym wyglądało bajecznie i kolorowo.

    Zostało mi jeszcze kilka batatów. Może macie jakieś propozycje jak można je smacznie przygotować?

    Komentarzy: 13

    1. gosia 22 stycznia 2017 o 16:43

      Gdzie kupiłaś bataty ? Smakują tak samo jak zwykle ziemniaczki ?

      • Paulina 22 stycznia 2017 o 19:39

        Bataty kupiłam w Biedronce, a kiedyś w Auchanie. Różnią się smakiem od ziemniaków – są dużo słodsze. Kiedyś upiekłam same bataty, to byliśmy ,,znudzeni” smakiem pod koniec jedzenia. W połączeniu z innymi warzywami były pyszne 🙂

    2. getthelife.pl 23 stycznia 2017 o 08:51

      Uwielbiam bataty! Przez pewien czas jadłam je same, codziennie na obiad 🙂

    3. Agnieszka S. 23 stycznia 2017 o 08:57

      Pycha!!! Uwielbiam takie jedzenie!!

    4. Barbara 23 stycznia 2017 o 10:58

      Bardzo lubię bataty i często stosuję je w mojej kuchni. Twoja propozycja z warzyw jest genialna 🙂

      • Paulina 23 stycznia 2017 o 12:15

        Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

    5. Joaśka 23 stycznia 2017 o 11:53

      Proste i zdrowe <3

    6. Bernardeta Nosek 23 stycznia 2017 o 17:31

      Bataty są bardzo zdrowe, rewelacja :-). Sama takie eksperymenty lubię, więc wypróbuję.

    7. Re_Kona 1 lutego 2017 o 21:10

      Kasza jaglana ma niezmiernie wiele witamin i minerałów, dlatego warto uwzględniać ją w swojej diecie. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

    8. Gosia 6 lutego 2017 o 22:34

      wygląda pysznie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej 😉

    9. Anna 7 lutego 2017 o 13:34

      Pysznie to wygląda 🙂 Uwielbiam proste w przygotowaniu, ale piękne kolorowe dania 🙂 Ja z batatów zazwyczaj robię frytki pieczone w piekarniku, bo poprostu je uwielbiam <3

    Pozostaw komentarz