Kolorowe, pieczone warzywa
Planowałam w tym tygodniu przygotować do jedzenia coś mocno warzywnego. Miałam na stanie trochę warzyw i od jakiegoś czasu myślałam coby tu dobrego przygotować. Padło na zapiekankę warzywną z dodatkiem kaszy jaglanej. Niebo w gębie. Właściwie przejrzałam kilka przepisów internetowych i żaden nie zachwycił mnie jakoś szczególnie, więc jak to ze mną bywa stworzyłam własną kompozycję eksperymentalną i wyszła bardzo dobrze.
Kolorowe, pieczone warzywa
Składniki:
Wykonanie
Warzywa, które tego wymagają należy obrać ze skórki i pokroić w talarki lub kostkę.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Wrzucać do niego warstwami warzywa.
Co dwie, trzy warstwy posolić, popieprzyć, posypać oregano i bazylią.
Ostatnią warstwę polać trochę oliwą. Trudno jest mi podać konkretną ilość, bo stosuję metodę ,,na oko”.
Zamknąć naczynie żaroodporne i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na temperaturę około 180 stopni Celsjusza.
Kiedy piekarnik się rozgrzeje zacząć odliczać czas pieczenia około 1 godziny.
Przepłukać kaszę jaglaną wrzątkiem. Następnie wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody. Lekko osolić. Gotować około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Kiedy warzywa się upieką, nakładać na talerze kaszę jaglaną, a na nią pieczone warzywa.
Smacznego!
Danie zniknęło w tak ekspresowym tempie, że zdążyłam zrobić mu tylko jedno zdjęcie. W naczyniu żaroodpornym wyglądało bajecznie i kolorowo.
Zostało mi jeszcze kilka batatów. Może macie jakieś propozycje jak można je smacznie przygotować?
Gdzie kupiłaś bataty ? Smakują tak samo jak zwykle ziemniaczki ?
Bataty kupiłam w Biedronce, a kiedyś w Auchanie. Różnią się smakiem od ziemniaków – są dużo słodsze. Kiedyś upiekłam same bataty, to byliśmy ,,znudzeni” smakiem pod koniec jedzenia. W połączeniu z innymi warzywami były pyszne 🙂
Uwielbiam bataty! Przez pewien czas jadłam je same, codziennie na obiad 🙂
Pycha!!! Uwielbiam takie jedzenie!!
😀
Bardzo lubię bataty i często stosuję je w mojej kuchni. Twoja propozycja z warzyw jest genialna 🙂
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂
Proste i zdrowe <3
:)))
Bataty są bardzo zdrowe, rewelacja :-). Sama takie eksperymenty lubię, więc wypróbuję.
Kasza jaglana ma niezmiernie wiele witamin i minerałów, dlatego warto uwzględniać ją w swojej diecie. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
wygląda pysznie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej 😉
Pysznie to wygląda 🙂 Uwielbiam proste w przygotowaniu, ale piękne kolorowe dania 🙂 Ja z batatów zazwyczaj robię frytki pieczone w piekarniku, bo poprostu je uwielbiam <3