Dyniowe wariacje
Dzisiaj swoje myśli kieruję ku wspomnieniom z ostatniego przyjęcia pod znakiem dyni. W tym roku dynie obrodziły u wszystkich, więc nie zastanawiając się wiele postanowiliśmy zgromadzić się na „dynia party”. Dzisiaj będzie trochę inaczej, będzie o tym co dobrego jedliśmy i jak przygotować różne, dyniowe wariacje :).
Było dużo dyni i dyniowych przysmaków, ale nie tylko. Jednak po kolei.
Najpierw rozprawmy się ze słodkimi rzeczami – deserami. Przepisy są autorstwa moich przyjaciół. Dobrymi rzeczami trzeba się dzielić, więc niniejszym to robię.
Ciasto dyniowe
Pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180 st C – do suchego patyczka. Dekorujemy wedle uznania.
Babeczki dyniowe
Oddzielnie mieszamy składniki sypkie i płynne.
W misce nr 1:
W misce nr 2:
Wymieszać zawartość obu misek
Piec w temperaturze 180 st C przez około 30 minut (aż do suchego patyczka)
To już ostatni ze słodkich specjałów, który zagościł na naszym stole.
Sałatka dyniowa
Niestety brak zdjęcia – zbyt szybko zniknęła
Składniki mierzone na oko 🙂
Poza dyniowymi przysmakami mieliśmy jeszcze nasze tradycyjne, regionalne danie – pieczonki, które udusiły się w specjalnym garze, na żarze z ogniska.
A jakie Wy znacie ciekawe przepisy na przysmaki z dynią w roli głównej?
Hej 🙂 kocham dynię! A żeby było śmiesznie pierwszy raz skosztowałam ją zaledwie z dwa lata temu. Czy mam jakiś ulubiony przepis? Raczej sama szukam ciekawych inspiracji 🙂 Ale mam takie danie popisowe, którym mogę się podzielić, tyle że dynia w nm jest gotowa tzn. ze słoika. Kupuję dynię w zalewie z lidl`a – cudowna, słodka i krucha 😛 . Przygotowuję risotto z dodatkiem rodzynek i mrożonego zielonego groszku + pierś z kurczaka pieczona w sosie balsamicznym + dynia z zalewy. Uwielbiam to połączenie 🙂 Pozdrawiam
Moja miłość do dyni też zaczęła się około 2-3 lat temu :). Muszę spróbować dyniowego risotta, koniecznie!