Dyniowe wariacje

dynie

Dzisiaj swoje myśli kieruję ku wspomnieniom z ostatniego przyjęcia pod znakiem dyni. W tym roku dynie obrodziły u wszystkich, więc nie zastanawiając się wiele postanowiliśmy zgromadzić się na „dynia party”. Dzisiaj będzie trochę inaczej, będzie o tym co dobrego jedliśmy i jak przygotować różne, dyniowe wariacje :).

Było dużo dyni i dyniowych przysmaków, ale nie tylko. Jednak po kolei.
Najpierw rozprawmy się ze słodkimi rzeczami – deserami. Przepisy są autorstwa moich przyjaciół. Dobrymi rzeczami trzeba się dzielić, więc niniejszym to robię.

Ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

  • około 3 szklanki miąższu z dyni utartego na tartce o grubych oczkach
  • około 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon do smaku
  • inne dodatki wedle uznania
  • Pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180 st C – do suchego patyczka. Dekorujemy wedle uznania.

    Babeczki dyniowe

    babeczki dyniowe

    Oddzielnie mieszamy składniki sypkie i płynne.

    W misce nr 1:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • W misce nr 2:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklana mleka
  • na koniec dodać około 2 szklanki utartej dyni
  • Wymieszać zawartość obu misek
    Piec w temperaturze 180 st C przez około 30 minut (aż do suchego patyczka)

    To już ostatni ze słodkich specjałów, który zagościł na naszym stole.

    Sałatka dyniowa

    Niestety brak zdjęcia – zbyt szybko zniknęła

    Składniki mierzone na oko 🙂

  • dynia pieczona (pokroić na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości dyni, posolić, popieprzyć, polać olejem/oliwą piec około 30 min w piekarniku)
  • ser feta
  • trochę żurawiny
  • suszone pomidory
  • sałata
  • opcjonalnie prażone pestki dyni lub słonecznika
  • Sos: odrobinka zalewy z suszonych pomidorów (oliwa z oliwek, ocet winny i oregano z bazylią) lub dowolny sos vinegret.
  • Poza dyniowymi przysmakami mieliśmy jeszcze nasze tradycyjne, regionalne danie – pieczonki, które udusiły się w specjalnym garze, na żarze z ogniska.

    A jakie Wy znacie ciekawe przepisy na przysmaki z dynią w roli głównej?

    Komentarzy: 2

    1. Gosia 3 listopada 2015 o 14:24

      Hej 🙂 kocham dynię! A żeby było śmiesznie pierwszy raz skosztowałam ją zaledwie z dwa lata temu. Czy mam jakiś ulubiony przepis? Raczej sama szukam ciekawych inspiracji 🙂 Ale mam takie danie popisowe, którym mogę się podzielić, tyle że dynia w nm jest gotowa tzn. ze słoika. Kupuję dynię w zalewie z lidl`a – cudowna, słodka i krucha 😛 . Przygotowuję risotto z dodatkiem rodzynek i mrożonego zielonego groszku + pierś z kurczaka pieczona w sosie balsamicznym + dynia z zalewy. Uwielbiam to połączenie 🙂 Pozdrawiam

      • Paulina 3 listopada 2015 o 14:53

        Moja miłość do dyni też zaczęła się około 2-3 lat temu :). Muszę spróbować dyniowego risotta, koniecznie!

    Pozostaw komentarz